De Indo-stijl
Pukulan (spreek uit: poekoelan) Betawi is een zelfverdedigingstijl die terug te voeren is op de manier van vechten van voor de 2e wereldoorlog in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Het huidige Jakarta heette in die tijd - onder Nederlands bewind - Batavia (Betawi). Vrij vertaald betekent Pukulan Betawi dan ook: 'slaan op de manier van Batavia'.
Deze stijl kunnen we aanmerken als een methode van zelfverdediging die een aantal Indische Nederlanders (Indo's) introduceerde bij hun komst naar Nederland in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Naast Pukulan Betawi werden als Pukulan stijl bijvoorbeeld verder nog in Nederland geïntroduceerd Poekoelan Kemajoran en Pukulan Surabaja. Enkele bekende grondleggers van de Pukulan Betawi in Den Haag (1977: ASV ADVENDO) waren de heren Wijnhamer, Visscher, Zeemeijer, Croqué en Jacquart. Een bekende grondlegger in Limburg van de Poekoelan Kemajoran was de heer Lentze. Een ander gerenommeerd Pukulan-expert was de heer Flohr uit Breda.
De Pukulanstijlen hebben als gemeenschappelijk element dat ze zijn samengesteld uit een keur van (de beste) technieken van andere Pencak Silat stijlen uit de streek rondom hun ontstaan, gecombineerd met populaire technieken uit het boksen. Vooral de grote variatie aan slag- en stoottechnieken en combinaties daarvan onderscheidt Pukulan van de andere Pencak Silat stijlen.
In de Pukulan Betawi stijl vinden we voornamelijk invloeden terug van de West-Javaanse Pencak Silat stijlen Cimande, Cikalong, Cinkrik, Serak en Mustika Kwitang. Daarnaast is er echter ook invloed van Sumatraanse stijlen herkenbaar. Dat is niet zo verwonderlijk, want veel Indo's die als vaste woonplaats Batavia hadden waren in dienst van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) of werkten voor grote ondernemingen. Zij kwamen vanwege hun functie op veel plaatsen binnen het eilandenrijk. En vanuit het principe 'onderzoek alles en behoudt het goede', voegden zij bruikbare technieken die zij ontdekten op hun dienstreizen toe aan hun eigen verdedigingsstijl. Daartoe behoorde, zoals gezegd, in die tijd naast de Pencak Silat technieken ook een scala aan populaire bokstechnieken. Maar ook technieken die voorkwamen in judo of jiu jitsu, werden moeiteloos geïntegreerd in de veelal individuele varianten van de Pukulan Betawi.
De Pukulan Betawi stijl is een stijl die we in zijn oorspronkelijke vorm niet meer aantreffen in Indonesië, maar voornamelijk in Nederland. De verdere ontwikkeling van de stijl heeft bij Bersilat niet stil gestaan. Zo is in de loop der jaren een eigen effectief zelfverdedigings-systeem ontstaan, waarbij bruikbare technieken en principes uit andere moderne vechtsporten (Kickboksen, Wing chun, Jeet kune do en Kali Silat ) zijn opgenomen in de Pukulan Betawi van Bersilat. Nieuwe ontwikkelingen op vechtsportgebied worden blijvend gevolgd en "vertaald" naar bruikbaarheid voor Bersilat.