Oorsprong en ontwikkeling

Pencak Silat wordt voornamelijk beoefend in Indonesië, Maleisië, Singapore, Brunei en de Filippijnen.Inmiddels treft men echter ook in landen als Vietnam, Thailand en Cambodja een steeds groter wordende kern aan van Pencak Silat beoefenaars.

Verder treft men in de USA en in Canada Pencak Silat scholen aan. De meeste hiervan zijn opgericht door geëmigreerde Indische Nederlanders (Indo's).

In Indonesië zijn meer dan 150 verschillende stijlen van Pencak Silat beschreven.

Naast de hoofdstijlen kan men per eiland en soms zelf per stad of desa (dorp) hierop weer de nodige varianten ontdekken.

Persilat

Om meer eenheid in de beoefening en verspreiding van Pencak Silat als vechtsport te verkrijgen werd op 11 maart 1980 in Jakarta de Persekutuan Pencak Silat Antarabangsa (Internationale Pencak Silat Federatie) afgekort PERSILAT, opgericht door Indonesië, Maleisië, Singapore en Brunei. De PERSILAT als wereldbond is gebaseerd op de principes van broederschap, saamhorigheid en wederzijds respect zonder onderscheid ten opzichte van ras, huidskleur en/of geloofsovertuiging.

De PERSILAT houdt zich uitsluitend bezig met de gereglementeerde wedstrijdvormen van Pencak Silat: Tanding en Seni. In aangepaste vorm wordt ook iets gedaan met het aspect Bela Diri, voornamelijk in demonstratievorm binnen het kader van de Seni. Het beoefenen van effectieve zelfverdedigingtechnieken, alsmede van meditatie-en/of concentratie oefeningen, wordt overgelaten aan iedere Pencak Silat stijl afzonderlijk. Bij de PERSILAT zijn meer dan 30 landen vertegenwoordigd.

Aangesloten bij:
Sponsored by: